Типографски кирбајн

Типографски кирбајн

Сетите се клакера, кабезе, кретоша, ушећерених јабука, шећерне вуне, рингишпила. Мириса дедине луле, свеже одштампаних новина... Да, све ово вас je инспирисало за типографски кирбајн. Спремите се за смех и обојена изненађења!

Галерија ФОРМА од 29. маја до 16. јуна 2024. године
Илије Огњановића 3, Нови Сад. 

Весела типографија: 
Ода Кирбајну* од слова

– Николај Хлебњиков –

Позив на Типографски** кирбајн упућен ликовним уметницима у оквиру овогодишњег пројекта Оригинал фалсификата евоцира слике из детињства следећим речима: „Сетите се клакера, кабезе, кретоша, ушећерених јабука, шећерне вуне, рингишпила. Мириса дедине луле, свеже одштампаних новина…” То је било довољно да се на упућен позив одазове 43 аутора из различитих средина са својим оригиналним ликовним решењима.
Радови представљени на овој изложби дочаравају свет типографског кирбајна кроз призму уметности и креативности. Постајемо судеоници света слова и слика у којем се стварност преплиће са маштом у надахнутој визији њихових твораца. Овогодишња изложба посвећена је експериментисању са различитим типографским стиловима, облицима и техникама. Мотив слова у изложеним ликовним радовима је разнолик и отворен за широка креативна тумачења и изразе. Као елементи апстрактних композиција, слова стварају интересантан визуелни ефекат иза којег се крију пажљиво биране и промишљене естетике уметничких израза аутора. Кроз јединствене радове уметници су пренели своје замисли, идеје и емоције, преплићући нити традиције са суптилним предивом иновације и индивидуалног талента, откривајући конструктивистичку улогу типографије у креирању естеског доживљаја савремене уметности и дизајна.
Изложба позива посетиоце да се подсете прошлих времена, и истовремено уроне у рингишпил садашњости у потрази за новим несвакидашњим доживљајима. Ово уметничко путовање, начињено од разноликих елемената оригиналног ауторског израза обједињених кирбајном слова, укида границе времена и простора пружајући посматрачу могућност да се у потпуности преда свету безбрижности, радости и креативности.

* кирбај (нем. Kirchweih) (у свакодневном говору чује се и облик кирбајн) сеоска црквена слава. Свако село има свој кирбај који прославља цело село. Налик је вашару, облаче се тада најлепше ношње и одела, долазе гости, припремају се традиционална јела, а за децу ту су играчке, слаткиши, лицитари, рингишпил...

** типографија (према грч. τύπος, удрати и γραφή, писати ) избор и начин организације слова и др. графичких елемената (интерпункцијских знака, специјалних симбола, размака између слова, речи и редова, величина маргина, позиција илустрација, распореда наслова и поднаслова, избора боја и др.) на једној штампаној страни.

*** калиграфија (према грч. κάλλος, лепота и γραφή, писање) вештина лепог писања, краснопис.

:: Разговор са поводом

Non Fungible Token (NFT) основни појмови и његова практична примена - Ненад С. Лазић
Галерија ФОРМА 6. и 7. јуна 2024. у 18 часова - пријаве на office[et]lazich.info


Фотографије: Змајеве дечје игре, Чаба Немет, Александар Мишков, Ивана Лазић Коњик, Дејана Нешовић


:: Пројекат се реализује уз подршку:

УПИДИВ
идВојводиина
Змајеве дечје игре
Галерија ФОРМА
удружење КРУГ - Будимпешта
Студио Мано
Градска управа за културу Нови Сад
Средња школа за дизајн Богдан Шупут
О пројекту

„Бришемо” линију која раздваја уметнике, децу и публику, а притом се мнооого добро забављамо.
Осмех нам је циљ. –>

Пратите нас на...
Оригинал фалсификата 

HTML Website Builder