Оригинал фалсификата

Како смо почели?

Свако путовање, и оно од хиљаду километара, почиње првим кораком, па затим други, трећи, четврти... После више нико и не броји. Рађају се нова пријатељства, отварају се нови хоризонти.

:: О пројекту:

„Оригинал фалсификата” је непрофитни пројекат настао 2020. године који окупља ликовне професионалце, студенте, ђаке стручних школа и децу свих узраста. Организатор и координатор пројекта је Ненад С. Лазић, уз иницијалну подршку др Здравка Рајчетића и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ). Назив пројекта је настао из општеприхваћеног става да је масовна производња уметничких дела замаглила традиционалну разлику између оригинала и фалсификата. Уместо јасног разликовања, граница између оригиналог остварења и фалсификата се све више брише, тако да у неким случајевима фалсификати чак могу бити схваћени као оригинали. Циљ пројекта је да професионални уметници кроз креативни процес заједничког стварања са децом допринесу изграђивању уметничке свести и уклањању баријера које постоје између уметника, деце и публике. Пројекат ,,Оригинал фалсификата” се фокусира на стварање уметничких дела инспирисаних стандардизованом формом у виду стилизоване сијалице назване „Лимбо", у складу са централном темом пројекта која се формулише сваке године.

:: Лимбо

Лимбо је стилизована форма сијалице хумнизована додавањем екстремитета која симболизује процес рађања идеје. Њен назив потиче од латинске речи Limbus, што значи ивица или граница, али такође означава и простор између физичког и духовног.

:: Фазе пројекта 

:: Прва фаза
Ангажовање професионалних уметникa да стварају своје Лимбо креације на задату тему.
Тема се сваке године мења, тако да истовремено усмерава и провоцира уметничку перцепцију и друштвену критику.

:: Друга фаза
Изабрани радови се презентују у јавном простору на изложбама. На тај начин се посетиоцима пружа прилика да се упознају са уметницима и процесом уметничког стварања, као и са интерпретацијом уметничког дела, организовањем стручног вођења кроз изложбу.

:: Трећа фаза
Практичан рад кроз креативнe радионице за децу и ученике инспирисане делима професионалних уметника. За студенте визуелних уметности практична и онлајн обука из области савремених технологија и презентације дела. 

:: Финасирање
Средства за реализацију пројекта се обезбећују преко јавних конкурса, уплатом донација и кроз волонтерски рад.

:: Подршку реализацији пројекта до сада су пружили:
идВојводина (2021), Змајеве дечје игре (2022), Студио МАНО (2022), Градска управа за културу Нови Сад (2022), Школа за дизајн Богдан Шупут (2023), Удружење КРУГ из Будимпеште (2023), Атеље мали геније из Панчева (2024), Open Design Group (2024)

Финансијска средства за реализацију пројекта обезбеђују се кроз јавне конкурсе,
продајом сувенира, NFT-a, донације и волонтерским радом. 

:: Продавница

Некa од идејних решења смо аплицирали на мајице, цегере, дуксеве, шоље, постере и слично.

:: Донације:

За одржавање овог пројекта свака финансијска помоћ је добродошла. Уколико желите можете нам донирати новац или купити NFT token.

О пројекту

„Бришемо” линију која раздваја уметнике, децу и публику, а притом се мнооого добро забављамо.
Осмех нам је циљ. –>

Пратите нас на...
Оригинал фалсификата 

Mobirise.com