Урбане легенде

Артистааа...

Француз Филип Пети (Philippe Petit) извео је наизглед немогућ подвиг ходао је по жици разапетој између кула близанкиња у Њујорку 1974. године. Ризиковао је све да би остварио свој артистички сан. Шта чекаш, буди и ти Артистааа!

Галерија ФОРМА од 30. маја до 18. јуна 2023. године
Илије Огњановића 3, Нови Сад

KRUG MŰVÉSZETI TÉR од 6.  до 16. октобра 2023. године
Veres Pálné utca 19, Budapest

Буди Артистааа…

– Ненад С. Лазић –

Пројекат „Оригинал фалсификата - Артистааа" представља интригантан феномен савременог стваралаштва који истражује сложеност медија и уметничке праксе кроз призму подвига Филипа Петиа*. Употребом неконвенционаланог приступа и добро познатих техничких поступака, ова изложба дубље урања у суштину медија и његову способност да пренесе значења евоцираних сећања и покрене давно заборављене емоције.
Лимбо**, као средишњи елемент и полазна тачка уметничког процеса, представља енигматичан концепт који се бави границама и дометима креативног духа, постављајући питања о његовој аутентичности, репродукцији и реинтерпретацији. Ова изложба на јединствен начин истражује како медиј, као алат уметника, може бити обликован, редефинисан и надограђен, отварајући нове хоризонте за креативно изражавање.
Поред тога, креативне радионице, које су део пратећег изложбеног програма, пружају прилику да се истраже потенцијали различитих уметничких медија кроз интеракцију између афирмисане уметничке праксе и стваралаштва деце. Тиме се отварају нова врата за експериментисање и истраживање различитих медија у контексту савременог стваралаштва.
Слоган изложбе „Пробуди се! Буди Артистааа" позива посетиоце да сагледају себе у новом светлу, да активно истраже сопствене границе и да пронађу инспирацију за лично креативно деловање. Буди Артистааа!

* Филип Петит (Philippe Petit) француски перформативни уметник и акробата који је светску славу стекао након што је 7. августа 1974. године ходајући по разапетом ужету прешао раздаљину између кула Светског трговинског центра у Њујорку.

** Лимбо (limb, limbus) руб, ивица, граница, међупростор, простор између два стања у коме не постоји време, кретање, изолованост; ни тамо ни овамо. У нашој констелацији Лимбо је стилизована силуета сијалице - универзални симбол, “аха” ефекат, изненадна идеја, тренутак испирације, просветљење - хуманизована додавањем руку и ногу.

Спомен табла Филип Петит

Спомен табла Филипу Петиу на Ајфеловом торњу. Фотографија: Ивана Лазић Коњик 2024.

:: Разговор са поводом

Non Fungible Token (NFT) основни појмови и практична примена - Ненад С. Лазић
Галерија ФОРМА 8. јуна 2023. у 18 часова и онлајн 


Фотографије: Дарко Бабић, др Здравко Рајчетић, Змајеве дечје игре, Чаба Немет, Јегор Лазић, Дејана Нешовић, Варош ТВ


:: Пројекат се реализује уз подршку:

УПИДИВ
идВојводиина
Змајеве дечје игре
Галерија ФОРМА
удружење КРУГ - Будимпешта
Студио Мано
Градска управа за културу Нови Сад
Средња школа за дизајн Богдан Шупут
О пројекту

„Бришемо” линију која раздваја уметнике, децу и публику, а притом се мнооого добро забављамо.
Осмех нам је циљ. –>

Пратите нас на...
Оригинал фалсификата 

AI Website Generator